Tiburon House

Tiburon, San Francisco (USA) 2005-2008


Located on a beach on the San Francisco Bay, the house is conceived as a pin-wheel composition of 4 pavilions around an interior courtyard. In order to minimize the visual impact, the 900 sq mt building develops on one floor gradually stepping down towards the beach. The environmental oriented design includes strategies for natural ventilation, passive solar energy and 100% electrical energy autonomy supported by an array of 110 sq. mt of photovoltaic cells mounted on the roof and on solar glass canopies. Glass sliding doors and windows, wood slats ventilated walls and copper roofing constitute the exterior skin of the building.

Building area:850 mq (9.146 sq.ft.)
Architectural design:Studio Ponsi - Andrea Ponsi, Firenze
Design team:Scott Henderson, Federico Frittelli, Davide Nigi
Architect of record:Jensen & Associates, San Francisco
Production team:Scott Davis, Dean Orr
General contractor:Redhorse Construction, San Rafael
Structures consultants:Jeffrey Weber & Associates, Oakland, CA
Engineering systems consultants:Guttmann & Blaevoet, San Francisco, CA
Electrical systems consultants:Electrix, San Raphael, CA
Landscape architecture consultant:David Shepard